Gunkhaus Pavillion

Clintondale, NY | This post and beam pavilion for the Gunk Haus restaurant frames views of the Shawagunks to the west and the Catskills to the north. It allows for extended use of the outdoor dining area.

Key design goals were to keep the structure simple to allow the view to be the primary experience, and to keep the pavilion at a scale in keeping with the majestic landscape. Toward those ends the necessary diagonal column bracing is located below the deck, structural details were finessed to hide all utility lines, and the pavilion has high eves and widely spaced posts, so the view is expansively framed.

Spans of translucent polycarbonate roofing eliminate the need for patio umbrellas, maximizing seating and offering protection from wind and rain in light to medium weather conditions. This translucent roof allows natural light to the inside dining area. Radiant heaters allow for dining in cool weather. The purlins and bracing are designed to allow for seasonal fabric banners, traditional in German biergartens. White oak is used wherever the wood is exposed to weather, with larch, a deciduous conifer, used elsewhere.

The pavilion was fabricated in New York State and erected in three days by Hyland Timber Framing.